HagaZiekenhuis in de media

Het HagaZiekenhuis kwam in 2014 regelmatig in het nieuws, zowel landelijk als regionaal, met mooie initiatieven en ontwikkelingen. Een aantal hoogtepunten.

Gentle sectio ook in HagaZiekenhuis
In ons ziekenhuis wordt voortaan ook de ‘gentle sectio’ toegepast. Bij deze ‘vriendelijke keizersnede’ wordt de pasgeborene meteen bij de moeder op de borst gelegd, terwijl de arts de moeder hecht. Hierover het bericht het AD in februari.

JKZ ondergaat metamorfose
Naar aanleiding van het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw op locatie Leyweg besteedde het Algemeen Dagblad op 6 maart uitgebreid aandacht aan de metamorfose van het JKZ. Zowel het ontwerp aan de buitenkant, de nieuwste medische technologie die straks beschikbaar is en de inrichting – het JKZ komt eruit te zien als een ‘wonderlijke speelwereld’ – worden geroemd. In het artikel wordt ook de complete renovatie van de oudbouw van het HagaZiekenhuis nog eens genoemd.

Spaakverwondingen bij kinderen voorkomen
spaaverwondingJaarlijks krijgen naar schatting tussen de 2800 en 4600 kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar te maken met spaakverwondingen, die worden veroorzaakt doordat een voet tussen de spaken van een (brom)fiets komt. Samen met de ANWB roepen medewerkers van onze SEH locatie Sportlaan op om kindervoetjes goed te beschermen zodat letsel uitblijft. Landelijk leverde deze oproep in mei veel publiciteit op in kranten en op tv.

Primeur: MRI-bestendige ICD
In april werd in ons ziekenhuis bij de eerste Nederlandse hartpatiënt een ICD (implanteerbare defibrillator) geplaatst die niet op hol slaat in een MRI-scanner. Dat is een grote winst voor mensen die niet alleen hartpatiënt zijn, maar ook kankerpatiënt. Met een gewone ICD kan een patiënt niet in een MRI-scanner; dat is levensgevaarlijk. Voor deze primeur was landelijk en regionaal veel aandacht.

Extra zorg voor 70-plussers
In het HagaZiekenhuis openen we in 2015 een Ouderencentrum waar 70-plussers met uiteenlopende aandoeningen de extra zorg krijgen die ze nodig hebben. Doel van het centrum is te voorkomen dat deze mensen na een ziekenhuisopname dusdanig geestelijk en lichamelijk verzwakt zijn dat ze naar een verpleeghuis moeten. Een aparte tak is het oncologisch ouderencentrum. Bij de totstandkoming van het oncologische behandelplan wordt systematisch expertise ingeroepen op het gebied van ouderengeneeskunde en geriatrie. In juni kondigt het AD de komst van het Ouderencentrum alvast aan.

Dress Red Day
DressRedDay_1Op 29 september was het Dress Red Day, met een lezing en een gezondheidsmarkt. Deze dag, in het leven geroepen door de Hartstichting, maakt vrouwen bewuster van de verschillen in hartklachten tussen mannen en vrouwen. De Zuidwester Krant, het AD en de Loosduinse krant besteedden hier aandacht aan.

Live DBS-operatie
Het HagaZiekenhuis biedt patiënten met Parkinson de behandeling DBS (Deep Brain Stimulation: diepe hersenstimulatie). We vervullen met deze specifieke expertise een regionale functie. In november is deze behandeling uitgebreid onder de aandacht gebracht in samenwerking met omroep Max in het televisieprogramma ‘Operatie Live’. Dit initiatief is (ook landelijk) zeer positief ontvangen en leverde veel publiciteit op. De uitzending werd door 1,2 miljoen mensen bekeken.

Ranglijsten: Algemeen Dagblad en Elsevier
De jaarlijkse ranking van ziekenhuizen door het Algemeen Dagblad (AD) heeft dit jaar geresulteerd in een 12de plaats voor ons ziekenhuis. Dit is een stijging van 62 plaatsen t.o.v. 2013. Klik HIER voor de AD Ziekenhuis top 100.

Ook Elsevier concludeerde in het uitgebreide onderzoek Beste ziekenhuizen 2014 (U leest het HIER) dat HagaZiekenhuis er goed voor staat. Met een maximale totaalscore behoort het HagaZiekenhuis, volgens Elsevier, tot de beste ziekenhuizen van Nederland in 2014. Letterlijk schrijft het opinieblad: “Veilig, nauwgezet en up-to-date in de medische zorg, betrouwbaar en solide als organisatie, en optimaal als begeleider en voorlichter van de patiënt. Dat zijn de kwaliteitseisen die Elsevier stelt aan de Nederlandse ziekenhuizen. De ziekenhuizen met de beste resultaten voor alleen het jaar 2014 zijn het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, het Spaarne Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis in Den Haag.”